Fröknäcke

01.04.2016 kl. 21:26

Under påsken satt jag hemma i köket och åt mig igenom allt det där som inte finns i studiekök. Nå, den här gången blev favoriten fröknäckebröd som min mamma bakat. Jag kollade försiktigt om det fanns lite extra jag kunde ta med mig till Åbo, och som den projektmänniska min mor är väntade det här paketet på mig när jag skulle hem igen:

Inte en plastpåse med några bröd, utan ett paket komplett med specialetikett. Känner jag henne rätt har hon dessutom tillverkat själva paketlådan också. 

"Jag satt uppe halva natten och testade olika sätt att texta etiketten". Eh ja, inte helt rimligt. Mamma går hemskt mycket upp i sina projekt, vad de än råkar vara för tillfället. En favorit genom tiderna var perioden hon testade olika recept på chocolate chip cookies. Och surdegsfasen! För tillfället råkar det vara just en letteringperiod. Men nu till innehållet i paketet:

FRÖKNÄCKE. Bakat med glittersalt (!) vilket gör att de glittrar i guld. Lyxigt värre. De här bröden är väldigt goda, men också enormt beroendeframkallande. Köp alltså hem ordentligt med ingredienser, en sats räcker inte långt när beroendet kommit igång. 

Receptet:

2 dl majsmjöl, 1 tsk salt, 3 dl fröblandning (solfros, pumpa, lin, sesam, hampa), 2,5 dl kokande vatten och 0,5 dl rypsolja

Blanda de torra ingredienserna, häll på vattnet, rör om och tillsätt olja. Dela upp degen på två plåtar och lägg bakplåtspapper både under och ovanpå för att underlätta kavlandet. Strö på lite flingsalt och ställ in i ugnen på 150 grader. Ta ut "när det har trevlig färg och känns lite knaprigt". Bra så. 

fannymaria
Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 9 med bokstäver:
jag ska visa det här till min mutsi. she could clearly step her game up när jag hälsar på.
friday night noise01.04.16 kl. 22:16
jaa! annars kan du testa flytta till en annan stad, verkar ha en positiv effekt.
01.04.16 22:28
Oj nej, jag borde absolut söka hjälp :))
Din periodare till mamma21.04.16 kl. 12:00

 

Fanny

Studerar, dansar och äter ärtsoppa.

Utmärkelser i urval: Stipendium för flit och intresse (2001), Most likely att visa youtubevideo på förfest (2013)

 

Senaste kommentarer

21.04, 12:00Fröknäcke av Din periodare till mamma
29.03, 12:07Påskhelgen av Kira
22.03, 17:53St. Petersburg av montana
17.03, 21:57Läslistan! av Hanna Sofia
FANNYMARIA